Міжнародний день сліпих

IMG_20181113_110807 IMG_20181113_115203
IMG_20181113_104817 IMG_20181113_104552
IMG_0900IMG_20181113_113527
IMG_1003IMG_1018

Щорічно, 13 листопада, у всьому світі відзначають Міжнародний день сліпих, адже в цей день у 1745 році у Франції народився Валентин Гаюї — відомий педагог, який заснував перші школи для сліпих дітей, розробив для них дидактику і методику вивчення наук та оволодіння ремеслами, створив географічні карти, ноти і рельєфно-лінійний шрифт для сліпих.

Тому 13 листопада 2018 року, педагоги НРЦ «Левеня», зокрема вчителі-дефектологи, логопеди, реабілітологи, практичні психологи, провели акцію з метою привернути більшу увагу людей до тих, хто втратив зір та донести важливість розуміння проблем сліпих у суспільстві. Ось, наприклад, закрийте на мить очі та відчуйте як це… Так, це складно, але тільки уявіть собі, що Ви не бачите навколишній світ, тоді Ви хоча б трохи зрозумієте певні труднощі у житті сліпих людей.

Педагоги НРЦ «Левеня» завітали у Середню загальноосвітню школу №31 і Ліцей №46 ім.В.Чорновола м. Львова, де учні 7-8-х класів у клапках (пов’язках для очей) грали в озвучений настільний теніс та виконували завдання із самообслуговування (сортування монет, розрізнення предметів щоденного вжитку ( з кухні, ванної та дитячої кімнати), прошивали по лінії. А от учні 4-х класів побували у НРЦ «Левеня», де також мали цікаву програму: вони грали у дотиково-рельєфне доміно, озвучений настільний теніс та веселі ігри, обминаючи ряд перешкод, які були об’єднані у п’ять станцій, а також мали змогу спробувати свої сили у соціально-побутовому орієнтуванні – готували смачні бутерброди та куштували їх. Все виконували у пов’язках для очей. Учні ознайомилися з виставкою різноманітного дотикового матеріалу для сліпих і засобами корекції зору. Потім відбулась зустріч та гра дітей з чемпіоном України, срібним призером Всесвітньої Шахової олімпіади в Македонії, Владиславом Колпаковим. Панувала дружня атмосфера та зацікавленість у пізнанні нових знань і відчуттів.

Запорукою збереження зору є рання діагностика і профілактика. Дуже важливо вчасно попередити дії негативних чинників, що спричиняють сліпоту, та виявлення проблем із зором, їх корекція та спеціалізоване навчання, яке дає можливості для всебічного розвитку особистості, незважаючи на сліпоту.

Учасники поділилися своїми враженнями:
Максим, учень 7 класу: «Я нічого не знав про День сліпих і був приємно здивований сьогоднішній події в класі. Дякую.»
Ірина, учениця 8 класу: «Мені було цікаво та незвично із зав’язаними очима, але водночас і страшно нічого не бачити.»
Олег, учень 4 класу: «В «Левеня» так гарно та весело!»
Учитель: «Дуже вдячна Вам за можливість отримати новий досвід! Дякую, що «привідкрили двері» до кращого розуміння сліпих та подарували «ключик» професійної підтримки.»

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.