Міжнародний день рідної мови

IMG_5324IMG_2288
10 (1)5 (3)
3 (3)1 (4)

Раз казала мені мати:
«Можеш мов багато знати, кожну мову шанувати.
Та одну із мов усіх, щоб у серці ти зберіг!»
В серці ніжну і погідну збережу я мову рідну!
(Марія Хоросницька, «Мамусин заповіт»)

«Мови – це важливо!» – такий вислів ЮНЕСКО обрало гаслом Міжнародного дня рідної мови, який відзначають 21 лютого. Щорічно в Комунальному закладі Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» проводяться виховні заходи, присвячені цій даті. Цьогоріч відбулися заняття на тему «Як гарно і казково звучить для мене рідна мова!» та розвага “Рідна мова – життя основа!” Мета заходів: розширити знання дітей про мови різних національностей, розкрити їх красу та багатство за допомогою поетичного слова, пісень та мовленнєвих вправ; розвивати мовлення та розумову активність вихованців, формувати бажання вивчати свою мову, збагачувати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови, повагу до мов інших народів світу.

Під час підготовки до заходів була проведена велика попередня робота: діти розпитували своїх батьків та бабусь з дідусями, якими мовами ті володіють. З’ясувалося, що в родинах вихованців спілкуються українською мовою, а батьки знають англійську, німецьку та польську.

У цей день діти мали змогу почути, як звучать іспанська, італійська, грецька, німецька мови та іврит, вони декламували вірші та співали пісні українською та англійською. Особливо сподобалися учням назви елементів одягу та деяких домашніх тварин іспанською мовою. Діти спробували себе в ролі поетів – добирали рими та створювали власні вірші. На тематичному занятті дошкільнята переглянули короткий відеофільм про День рідної мови, навчилися вітатися польською, англійською, іспанською, білоруською та російською мовами, ознайомились з народними костюмами різних національностей. На згадку про захід діти отримали медаль учасника з написом «Привіт» різними мовами світу та розмальовку «Костюми народів світу».

Оленка, 5р.: «Я дуже люблю свою мову! Мої мама й тато, бабуся і дідусь також!»

Софія, 5р.: «Мені сподобалось сьогодні грати ігри. А ще тепер я знаю, як буде «Привіт!» польською!»

Павло, 6р.: «Коли я виросту, я буду знати англійську мову!»

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.